Bevraagd

Hoe leef je samen op afstand? – Samenleven, doe je dat met iedereen? – Is een samenleving exclusief? – Wat is er buiten de samenleving? – Kan je buiten een samenleving staan? – Wie behoort tot een samenleving? – Wat maakt dat mensen samenleven? – Wat betekent samenleven?

Beknopt

Intussen zijn we twee weken ver in de tweede (semi) lockdown. Die werd ingezet door eerst nog met zo veel mogelijk mensen eens goed te gaan shoppen. In de gekende winkelstraten van ons land was het op de koppen lopen. Menig viroloog en biostatisticus konden alleen maar toekijken. ‘Gij zult shoppen’ is de mantra die bij onze huidige neoliberale samenleving hoort en dat is tijdens een pandemie niet anders. De shoppers werden meewarig bekeken vanop de sociale media waar foto’s van de winkelende massa gretig gedeeld werden. Ook de meningen hierover werden al even gretig gedeeld: het zijn domme mensen.

Mensen blijven blijkbaar graag in het normaal hangen. Aangezien shoppen normaal is, blijven we dat dus massaal doen. Hoe dom dat ook mag lijken. Lijken, want de mens is een denkend dier. Ook de shoppers beschikken over die capaciteit. Wat dachten ze dan? Welke afweging hebben ze gemaakt? Wat speelde allemaal mee in hun beoordeling?

Want dat is het tenslotte: ons denken stelt ons in staat om te oordelen. Als we zorgvuldig afwegen, als we onze (gedeelde) kennis overlopen, dan kunnen we feiten inschatten en ernaar handelen. Denken is hoe dan ook het vertrekpunt, want alleen zo kunnen we oordelen tussen goed en slecht.

Bedacht

Cultuurkuur:

De Horizon komt in aanmerking voor subsidies binnen het onderwijs.
Klik hier voor meer informatie.

CONTACT

De Horizon

Kim Bertoe
Dagerdaadstraat 63
2800 Mechelen

+32 472 11 28 72
dehorizon@proximus.be

Ondernemingsnr. BE0521.834.462

Praktijk

BRANDWERK
Dageraadstraat 4
2800 Mechelen

googlemaps