BEDACHT

Maart 2021

Thema: MINIMALISME

Minimalisme. Wat is dat eigenlijk? | De TransformistenLe bazar à la maison, c'est la nouvelle norme ! - Elle Décoration

Dat minimalisme niet eenduidig te vatten is, werd duidelijk tijdens de maand maart, toen minimalisme het thema was. De definities lopen uiteen van de populaire versie ‘zo weinig mogelijk spullen bezitten’ tot ‘bij jezelf te rade gaan over wat ertoe doet’. Er niet meteen een noodzakelijk verband tussen beide. Wat ertoe doet, hoeft niet per se tot ontspulling leiden, maar kan er, paradoxaal, misschien net tot een toename leiden. En het ene ‘spul’ is namelijk het andere niet. Er zijn de spullen die ons via grootste marketingcampagnes worden aangeprezen. Spullen waarvan we zelf niet eens door hadden dat ze zo onontbeerlijk zijn in voor ons bestaan. Ze zijn van laag tot hoog geprijsd, maar kosten altijd veel. Ze belasten onnodig het milieu, ze zorgen voor de uitbuiting van arbeiders, ze houden oorlogen in stand, nemen het niet zo nauw met mensenrechten, … Het zijn de kosten waarvoor we vaak de ogen sluiten, als we er al volledig van op de hoogte zijn, want die marketingcampagnes vertellen niet alles. En wat zou een individu eraan kunnen veranderen? De reclame wekt onze begeerte voor deze spullen op, de betere journalistiek ons schuldgevoel. Hoe dan ook, na verloop van tijd hebben we te veel van deze spullen en staan de Marie Kondos klaar met raad en advies om ons ervan te ontdoen. We zouden er dan gelukkiger van worden als we ze weer weggooien of weggeven. Zit geluk in een opgeruimde kleerkast? Wie het laatste geluk zocht, deed dat vast niet door even de lades open te trekken. In dat strakke interieur zit misschien wel gemoedsrust verborgen. Oef, al een zorg minder, alles is opgeruimd. Hierbij volledig voorbijgaand aan de wet van entropie. Het zal altijd meer energie vragen om tot die orde te komen (en dus gemoedsrust), dan de boel de boel te laten. Hoeveel moed moet een mens niet bijeenrapen om zich steeds weer aan het opruimen te zetten? Hoeveel zorgen en onrust veroorzaakt het niet als dat opruimen even niet lukt? Als er verdorie toch iets blijft rondslingeren dat het hele interieur uit z’n balans haalt. Het aanvaarden van de chaostheorie zou anders ook wel eens voor gemoedsrust kunnen zorgen.

Kan het minimalisme hier iets mee? Als nu de redenering is dat minimalisme leidt tot geluk en/of rust, kan dan ook het omgekeerde gesteld worden: geluk leidt tot minimalisme. Neen, er is geen noodzakelijk verband. Er zijn meerdere zaken die tot geluk leiden: vriendschap, lekker eten, een fijne job, de wind in de haren … Minimalisme kan op elk van hen toegepast worden, maar dat moet ieder voor zich uitmaken. Er zijn ook geluksfactoren die gewoon op ons afkomen, we moeten er enkel ervoor open staan om ze op te merken. Het kan net zijn dat iemand gelukkig wordt van veel spullen te hebben. Onnodige spullen misschien zelfs. Door de tijd heen vergaard en hun plek vonden in een huis zodat ze meteen ook mee aan een thuis werkten. Spullen die iets te vertellen hebben, waardoor eenieder die dit thuis betreedt, er de bewoner in herkent. Spullen die intussen, om wat voor reden ook, gekoesterd worden, die ware relikwieën geworden zijn. Alleen de eigenaar weet waarom dat ene kopje bewaard blijft, hoe boeken gerangschikt staan en waarom op die specifieke wijze, waarom die zetel met de verschenen stof niet vervangen wordt, … Een huis vol spullen vertelt boekdelen over hun eigenaar, wie ernaar luistert en doorvraagt, leert de eigenaar ook kennen. In welk minimalistisch interieur kwam je iets te weten over de bewoner, buiten het feit dat hen een onrustig persoon is, op zoek naar rust? Was het er gezellig? En wat met de bezoekjes aan de bomma, bij wie de kasten volstaan, met foto’s van de kleinkinderen, de halfvolle fles Elixir d’ Anvers en de kleine glaasjes om die erin te schenken, het bewaarde bruidsboeket, waarvan alleen zij nog weet welke kleur de bloemen hadden, …

We hebben behoefte aan (gemoeds)rust en opgeruimde interieurs, het trage leven en een oog voor esthetiek horen daar vast bij. Maar we hebben ook behoefte aan spullen. Wie stilstaat bij de vergaarde spullen, leeft ook traag. Slowtravel in de eigen huiskamer. Spullen vertellen namelijk een verhaal. Verhalen verteld als uitdrukking van onze existentie. We kunnen wel spullen, gekocht, gevonden of gekregen, verzamelen en die uniek maken. Ook in de chaos zit er schoonheid. Minimalisme gaat niet over minder en trager, maar start bij wat je echt nodig hebt, wat er voor jou echt toe doet. Zodat je tijd en ruimte kan vrijmaken om de verhalen van het leven een plek te geven. Met een schone lei beginnen en mondjesmaat toevoegen wat er echt toe doet. Met de jaren alsmaar meer vergaren, meer te vertellen hebben. Waardevolle spullen toelaten in je bestaan, omdat ze mee vorm geven aan wie je bent. Omdat ze aan anderen tonen wie je bent. En waarom niet, spullen om verbinding met anderen aan te gaan. De gevulde koppen bij de koffieklets, de boeken om uit te lenen, het beddengoed om logés te ontvangen, … Spullen die de ander welkom heten op een plek die de anonimiteit van een hotelkamer weet te overstijgen. Maximaal genieten, van alle spullen en verbindingen. Hoeveel minimalisme heeft een mens dan nodig?

CONTACT

De Horizon

Kim Bertoe
Dagerdaadstraat 63
2800 Mechelen

+32 472 11 28 72
dehorizon@proximus.be

Ondernemingsnr. BE0521.834.462

Praktijk

BRANDWERK
Dageraadstraat 4
2800 Mechelen

googlemaps